ASMR – jeg er med på en lytter

Lige om lidt tænker du, at “hun er jo bindegal”, eller i det mindste “hun er vist lidt mærkelig”. Men det er jeg helt okay med, for jeg ved med mig selv, at jeg er helt og aldeles normal mærkelig, og at det jeg skal til at fortælle finder jeg ganske brugbart og ret så fascinerende.

Igennem, og siden, mit stress forløb for et års tid siden, fandt jeg lydbøger hjalp ekstremt meget. Både i forbindelse med almindelig afslapning, men også i forhold til søvn. Det hjalp mig med at stoppe mit tankemylder ved sengetid, og dermed fik mig til at falde i søvn. Jeg har aldrig lagt det fra mig igen. Det tømmer stadig mit hoved, giver mig ro i kroppen og får mig til at falde i søvn inden for meget kort tid … udover det faktum, at jeg bare synes det også er hyggeligt.

Den sidste uges tid, er jeg begyndt at stikke i en anden retning. Du har måske allerede set denne video, som for nylig blev spredt på Facebook. Jeg så den også, og jeg elsker rent faktisk den lyd hun laver når hun både bider, og når hun tygger med lukket mund. Jeg synes det er en fantastisk lyd.

For dem som kender mig rigtig godt, er det ingen nyhed at jeg har noget med lyde. Jeg husker helt tilbage fra barndom, at der var visse lyde jeg elskede. Jeg ønskede mig de par sko, som gav den helt rigtige “grus-bliver-trådt-på” lyd, og har i dag et par tennissko som opfylder præcis den lyd jeg ledte efter. Jeg har formået, da jeg var barn, med vilje at tage min barndomsveninde blå støvler på, da jeg skulle hjem, fordi hendes blå støvler sagde en bestemt “klik-lyd” når man ramte jorden med dem, og det gjorde mine blå støvler ikke. Så skidt med, at de var for små og pressede mine fødder. Hun opdagede selvfølgelig at det ikke var  hendes støvler som stod i hendes gang længere, og jeg lod som om jeg – helt ubevidst – havde taget de forkerte støvler på, fordi de rent faktisk lignede hinanden lidt.

Men der er visse lyde jeg elsker mere end andre, og som skal lyde på den helt rigtige måde. Det er bl.a. en bildør der lukkes, et telefonrør som bliver lagt på, en bog som bliver bladret, en omrøring i en glasskål og meget mere. Men det er ikke lyden af de ting generelt, men en helt specifik lyd som kun jeg kender og ved når den er der. Jeg ved ikke, hvad det er – men jeg har bare noget med lyde, og jeg kan mærke når jeg hører en lyd som er helt rigtig for mig.

Da jeg så førnævnte video, fandt jeg så ud af at der er et fænomen som hedder ASMR. Autonomous Sensory Meridian Response. Wikipedia beskriver det som “…en behagelig varm fornemmelse i kroppen der udløses af forskellige stimuli, såsom lyden af en blyant der tegner på et papir eller en hviskende stemme” Det er præcis det, det er for mig – en behagelig varm fornemmelse i kroppen.

…og så gik jeg ellers igang med at søge på YouTube, og er du gal der er et hav af ASMR videoer derinde. Nogen af dem opfylder helt klart min personlige definition af gode lyde, andre gør ikke. Der er forskellige underkategorier, og så er der ellers frit valg på alle hylder alt efter, hvilke lyde du finder skønne.

For mig som har lidt med lyde er det her en guldgrube, og de sidste tre aftener er jeg faldet i søvn med de skønneste lyde i øret…. og nej – det har ikke været noget med spiselyde, og jeg har samtidig fundet ud af, at mit venstre øre, kan lide lyde lidt bedre end mit højre øre. I venstre øre lyder det bare en lille snas bedre 🙂

Har jeg ret, når jeg startede med at fortælle, at du nok med det her ville tænke, at jeg er lidt mærkelig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.