Café, Købmand, Kultur

Der er gået godt et halvt år, siden landsbyen blev samlet, for at blive informeret om det hus, som tre løbekammerater havde købt. Siden da, er der blevet knoklet igennem for at sætte huset i stand, der er blevet kørt i pendulfart imellem huset, og alle dem som har doneret møbler og indhold til indretningen og der er blevet afholdt møder for at fastsætte vagtplaner, og for at have en start idé om, hvad huset skal kunne.

Rammerne er nu på plads for Lørslev Café & Kulturhus, og i dag åbnede huset op for første gang. Byen og omegn blev inviteret indenfor for at se, hvad alt det hårde arbejde var resulteret i, og samtidig stifte bekendtskab med de lokaler som i fremtiden gerne skulle blive flittigt brugt til både småindkøb, afhentning af bestilte varer, caféhygge, arrangementer, hygge, iværksætteri og meget meget mere.

Man træder ind i et hus, som oser af hjemlig hygge, og som helt klart inviterer til at blive brugt, og til at være et centralt samlingssted. Et sted, hvor landsbyen får livet tilbage, efter at den er blevet dømt ude af det store samfund.

corner

Der er lagt i ovnen til en fremtid, hvor byens borgere kan sætte sit eget præg på, hvilket samfund de ønsker at bo i. Der er blevet gjort et ualmindelig godt stykke arbejde, og interessen har været stor, og hjælpen har været mangfoldig. I dag klingede kasseapparatet for første gang, da besøgende kunne byde sig selv velkommen i huset med kaffe & kage.

I morgen er der første handelsdag. Tre gange om ugen – indtil videre – åbner huset op for afhentning af de varer som borgerne nu kan bestille via Osuma.dk, som der er blevet indgået en aftale med. Tre timer, tre gange om ugen, er der åbent, og ud over afhentning af varer, er der mulighed for at købe nogen basale varer fra eget inventar, samt ikke mindst at mødes med de andre til en kop kaffe og mundgodt.

Der er i støbeskeen mange idéer til, hvad huset ellers kan bruges til. Blot fordi det ikke er åbent alle dage, betyder det ikke, at det ikke kan åbnes. Har man en idé, så kan man føre den ud i livet her. Har man en hyggeaften man gerne vil afholde, så kan man bruge huset her. Har man et arrangement man gerne vil dele, så kan man dele det her. Huset skal bruges, og jeg håber det vil blive brugt i stor stil.

Jeg synes huset er kommet langt på meget kort tid. Nu skal den næste tid lære os, hvad det ellers kan blive til. Det er learning by doing, men på den lange bane har vi forhåbentligt fået et hus som kan skabe liv, handel og kultur i byen.

Jeg er stadig ualmindelig facineret af projektet. Jeg kan sagtens se, at hvis huset overlever nyhedsinteressen, så har de fat i den lange ende. En ende som kan være et stort plus for byen i rigtig mange henseender. Der er ingen planer om, at huset skal vokse sig til et supermarked, men det skal være med til at gøre byen attraktiv for både nuværende beboere, kommende beboere, og også være med til at gøre byen et attraktivt sted for dem som er på kig efter et nyt sted at bo. Byen skal ikke fravælges fordi der mangler liv, handelsmuligheder eller fremstår som en øde flække. Jeg tror stadig, at det her er en af de ting, som klart kan gøre en meget stor forskel, og for mange er det også et stort plus, at man selv kan være med til at skabe sin by.

Det kan man her, og vi er godt igang. Jeg selv? Jo jo – jeg har da involveret mig. Jeg snupper min første frivillige vagt næste lørdag, hvor jeg skal lange morgenbrød over disken. For hvorfor skal vi køre helt til Hjørring, Sindal eller Tårs for at hente morgenbrød, når vi nu har et sted, hvor morgenbrødet kan komme til os?

1 thought on “Café, Købmand, Kultur

  1. Pingback: Er der blevet liv? | MissHotPants

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.